Μητροπολίτου Μεθοδίου 3, Κέρκυρα
E. stirizo@eleannakaloudi.gr
T. 26610 43563 | 6944 712360

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Μια διαδικασία ολιστικής προσέγγισης των ζητημάτων που απασχολούν ένα ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας, η οποία, επιφέρει επίλυση προβλημάτων, διαχείριση επικοινωνιακών δυσκολιών και ενδυνάμωση των συναισθηματικών τους σχέσεων.

Συμβουλευτική Οικογένειας, μια διαδικασία ολιστικής προσέγγισης των ζητημάτων που απασχολούν ένα ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας, η οποία, επιφέρει επίλυση προβλημάτων, διαχείριση επικοινωνιακών δυσκολιών και ενδυνάμωση των συναισθηματικών τους σχέσεων.

Δηλαδή, παρότι το πρόβλημα αφορά εμένα, ενδέχεται ο Σύμβουλος να καλέσει όλη την οικογένεια σε θεραπευτική συνεδρία;

Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι, το βιώνεις όντας μέλος μιας οικογένειας, όποιας μορφής. Έξω από τη συγκεκριμένη οικογένεια πιθανότατα να το βίωνες με διαφορετικό τρόπο. Οπότε ναι, ενδέχεται να κληθούν και όλα ή κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου στη θεραπεία καθώς, το πρόβλημά σου εξυπηρετεί κάτι μέσα στην εν λόγω οικογένεια και συντηρείται ενδεχομένως από αυτήν.

Και τί νοείται σήμερα ως οικογένεια;

Ετυμολογικά η οικογένεια δεν είναι παρά άτομα ίδιους αίματος που συγκατοικούν υπό κοινή στέγη. Ουσιαστικά και κατά περίπτωση πολιτιστικά δε, οικογένεια μπορεί να θεωρείται μια ομάδα συγγενών εξ αίματος, θετοί γονείς με υιοθετημένα παιδιά, μια οικογένεια αναδοχής ή μια εκτεταμένη οικογένεια. Η οικογένεια σήμερα και ανέκαθεν, όποιας ειδικής μορφής, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου και επηρεάζεται αντίστοιχα από κάθε μέλος της ξεχωριστά. Οι καλές λειτουργίες και οι δυσλειτουργίες εντός της οικογένειας έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν όλα τα μέλη της, σε διαφορετική ποσότητα αλλά και ποιότητα.

Κατά τη διάρκεια της Οικογενειακής Συμβουλευτικής μπορεί να συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες;

Η Οικογενειακή Συμβουλευτική μπορεί να περιλαμβάνει ενήλικες όπως γονείς ή κηδεμόνες και παιδιά. Η επιστημονική μελέτη έχει αποδείξει ότι η Οικογενειακή Συμβουλευτική και Θεραπεία μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση προβλημάτων ενός μέλους ή όλου του συστήματος.

Κι αν κάποιος δεν συμφωνήσει να παρευρεθεί ή παρευρεθεί χωρίς να συμμετάσχει;

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος ώστε να προσέλθει στην Οικογενειακή Συμβουλευτική, η συγκατάθεση της παρουσίας του αποτελεί σεβαστή προϋπόθεση. Εάν δε προσέλθει δίχως να συμμετέχει ενεργά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και μόνο η παρουσία του μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση όποιων δυσκολιών έχουν αναφερθεί.

Σε ποια ζητήματα μπορεί να βοηθήσει η Οικογενειακή Συμβουλευτική;

Η Οικογενειακή Συμβουλευτική και Θεραπεία μπορεί να συνεισφέρει

  • Στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας
  • Στην ειλικρινή έκφραση και εκτόνωση βαθύτερων αναγκών και συναισθημάτων
  • Στη διαχείριση ειδικών συναισθημάτων που πλήττουν τους οικογενειακούς δεσμούς, όπως ο θυμός και η θλίψη
  • Στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν κάποιο μέλος ή όλα τα μέλη της οικογένειας
  • Στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης και κρίσιμης περιόδου όπως πένθους ή ασθένειας ή απώλειας
  • Στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης απειλητικών συνθηκών, όπως τάση για εξαρτήσεις ή παραβατική συμπεριφορά κάποιου από τα μέλη

Η Θεραπεία της Οικογένειας υλοποιείται μέσα από μια σειρά συνεδριών με όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδρίες;

Στα πλαίσια της παρέμβασης, ο Ειδικός Σύμβουλος-Θεραπευτής ενδέχεται να αξιοποιήσει μια εναλλαγή συνεδριών όπως ατομικών, ζεύγους, συστήματος αδελφών, συστήματος γονέων και τέκνων, ανάλογα με τις εκφρασμένες ανάγκες της οικογένειας αλλά και τους θεραπευτικούς στόχους.

Ποιος θεωρείται Σύμβουλος Οικογένειας;

Σύμβουλος – Θεραπευτής Οικογένειας είναι ο Ειδικός Επιστήμονας Ψυχικής Υγείας ο οποίος διαθέτει επιπλέον επίσημη επιμόρφωση στο πεδίο της Θεραπείας της Οικογένειας. Θεραπευτές Οικογένειας μπορεί κανείς να αναζητήσει και στον Ιστοχώρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θεραπείας της Οικογένειας EFTA, European Family Therapy Association.

Χρειάζεσαι βοήθεια;

Θα χαρώ να συνεισφέρω στην επίλυση ζητημάτων που σε προβληματίζουν.
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ