Μεγάλωσα με αίσθημα περιέργειας για τη ζωή και τον άνθρωπο, κι έτσι στόχευσα για την Φιλοσοφία..
Στη διαδρομή μου, διαπίστωσα την φιλοσοφία που αντιπροσωπεύει η Παιδαγωγική Επιστήμη, την αξία της, την σπουδαιότητά της για την ανάπτυξη του ατόμου και κατευθύνθηκα συνειδητά προς την Παιδαγωγική..
Και παράλληλα με αυτά τα αντικείμενα που ήταν για μένα περισσότερο αξίες, γοητεύτηκα από την Ψυχολογία και τη σημασία της στην ευτυχία του ανθρώπου και αφοσιώθηκα στην Ψυχολογία.
Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έμαθε να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα με μη συμβατικό τρόπο, να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό και συναίσθημα, να ορίζω στόχους, να τους δρομολογώ και να τους υπηρετώ ικανοποιητικά.
Περισσότερο όμως, μου άνοιξε το δρόμο για την Επιστήμη της Συμβουλευτικής…
Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με έφερε σε επαφή με ένα ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο που ξεκίνησε ως ανθρώπινη ανάγκη για συνύπαρξη, καθοδήγηση, κατανόηση και επικοινωνία και εξελίχθηκε σε ένα αξιόλογο Επιστημονικό πεδίο, με προεκτάσεις και εφαρμογές σε κάθε τομέα που υπάρχει και δημιουργεί ο άνθρωπος.
Κάπου λοιπόν προς τα τέλη των βασικών μου σπουδών, ήρθε στο δρόμο μου ένας σπουδαίος Άνθρωπος, η Καθηγήτρια Ψυχολογίας Κατερίνα Μπεχράκη, που με βοήθησε να γνωρίσω τη Συμβουλευτική και να εισχωρήσω στα μονοπάτια της..
Κοντά της, βίωσα τις αγωνίες των γονιών, μέσα σε συναντήσεις των Σχολών Γονέων έμαθα για τις ανάγκες τους και εκπαιδεύτηκα στη στήριξή τους. Ώσπου, εργάστηκα και εγώ ως συντονίστρια Ομάδων Συμβουλευτικής Γονέων σε προγράμματα του ΙΔΕΚΕ.
Και κάπου, σε αυτό το σημείο της πορείας μου, αποφάσισα να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με τη Συμβουλευτική, οπότε έδωσα εξετάσεις και κατάφερα να εισαχθώ και να ολοκληρώσω διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών μου σπουδών έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Αθηνών όπου μέσα από τη συμμετοχή μου σε θεραπευτικές ομάδες γνώρισα τη δυναμική των σχέσεων και τον καταλυτικό τους ρόλο στη θεραπεία ψυχικών συγκρούσεων.
Τότε, γνώρισα τον αείμνηστο συμπατριώτη μας, Καθηγητή Κοινωνιολογίας κύριο Νίκο Φακιολά, έναν ακόμη Άνθρωπο σταθμό για τις αποφάσεις και την εξέλιξή μου. Η ενθαρρυντική του διάθεση απέναντί στις προσωπικές, τις εκπαιδευτικές και τις επαγγελματικές μου επιλογές, λειτούργησε θετικά ώστε να πιστέψω ουσιαστικότερα σε μένα και να μεταβώ με αισιοδοξία ξανά στο νησί μου, την Κέρκυρα.
Έφτασα στην Κέρκυρα τον Μάιο του 2006 κι ένα μήνα αργότερα, έτυχε να περνάω έξω από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αποφάσισα αυθόρμητα και θα έλεγα τολμηρά να αναζητήσω το Γραφείο Διασύνδεσης και να συστηθώ, το έκανα, και λίγες μέρες μετά επικοινώνησαν μαζί μου ώστε να αιτηθώ και εν τέλει να αναλάβω τη θέση της Υπευθύνου Συμβουλευτικής και Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας του Γραφείου. Σε αυτό, έκανα φίλους, απέκτησα εμπειρία, βοήθησα νέους φοιτητές και απόλαβα την ευχαρίστηση του να μπορείς να συνεισφέρεις στη χαρά και την ενδυνάμωση νέων ανθρώπων.
Και παράλληλα με την εργασία μου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και παράλληλα με τον ερχομό του πρώτου μου γιού στη ζωή, συνέχισα να διεκδικώ μια στενότερη σχέση με την Συμβουλευτική και την Ψυχολογία που τόσο αγαπούσα.
Έτσι, επέλεξα ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, στο City Unity College Αθηνών και αναγνωρισμένο από τον φορέα Edexcel Pearson, το οποίο για τότε τουλάχιστον, διατήρησε καλυμμένη την ανάγκη μου να παραμένω σε επαφή με τις εξελίξεις στους τομείς της επιλογής μου.
Το 2012, παράλληλα με τον ερχομό του δεύτερου γιού μου στη ζωή, αποφάσισα αυθόρμητα και συνειδητοποιημένα παράλληλα, να οργανώσω ένα Συμβουλευτικό Κέντρο παροχής υποστήριξης στα μέλη της Οικογένειας. Τότε, γεννήθηκε το «Στηρίζω», το Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας, Γονέα και Παιδιού, το οποίο λειτούργησε έως και τον Φεβρουάριο του 2020, με κύριο στόχο του την ουσιαστική προσφορά βοήθειας στο σύγχρονο γονέα που επιλέγει να λάβει καθοδήγηση στο γονικό του ρόλο. Στο Στηρίζω απασχολήθηκαν συνεργάτες με αληθινό μεράκι και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, οργανώθηκαν εκδηλώσεις που θυμάμαι με αναπόληση, συναντήθηκα με παιδιά, εφήβους και ενήλικες που συσχετίστηκαν μαζί μου και από τους οποίους κι εγώ ωφελήθηκα πρωτίστως ηθικά.
Κάπου εκεί, έχοντας αντιληφθεί πως η εκπαίδευση σε ζητήματα οικογένειας είναι μια δια βίου συνθήκη και έχοντας ήδη απολάβει της δικής μου ψυχοθεραπείας, αποφάσισα να γνωρίσω ακόμα περισσότερο την ουσία της Ψυχοθεραπείας, τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά της σημεία σε σχέση με τη Συμβουλευτική, τις τεχνικές που αξιοποιεί, την Φιλοσοφία που υποστηρίζει.
Έτσι, αποφάσισα να εισαχθώ σε ένα τετραετές Πρόγραμμα Σπουδών το οποίο παρέχει Ειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία , στο Κέντρο Συστημικής θεραπείας και Συμβουλευτικής Ιωαννίνων. Στα δύο πρώτα έτη σπουδών μου, έγινα μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής ενώ ολοκληρώνοντας και τα τέσσερα χρόνια των σπουδών μου, έγινα μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας.
Στο ΚεΣυΘεΣ, έμαθα την Ψυχοθεραπεία, συνέθεσα ένα δικό μου μοντέλο αξιοποίησης τόσο της Συμβουλευτικής όσο και της Ψυχοθεραπείας, γνώρισα σπουδαίους εκπαιδευτές, έκανα διαχρονικούς φίλους, διαπίστωσα επιπλέον πράγματα για όσα είμαι και όσα μπορώ.
Και άλλος ένα Άνθρωπος σταθμός, βρέθηκε στο δρόμο μου…
Στη διαδρομή του ΚεΣυΘεΣ, έκανα μια φίλη που με βοήθησε να λύσω απορίες σε σχέση με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου. Πρόεδρος της ΚοινΣεΠ Χαρισματικότητας, Συστημική Θεραπεύτρια και τόσα άλλα υπέροχα «πράγματα» όπως λέει και η ίδια, η Βάσω Ανδρούτσου, ένας ακόμη Άνθρωπος σταθμός για τον οποίο είμαι ευγνώμων, με ενημέρωσε για την έννοια της Χαρισματικότητας και με ενθάρρυνε ώστε να παρακολουθήσω το Ετήσιο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα που την αφορά, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου..
Το Πρόγραμμα της Χαρισματικότητας, λειτούργησε θετικά στην εξέλιξή μου ως Συμβούλου καθώς, μέσα από αυτό έμαθα πώς να αναγνωρίζω αλλά και πώς να στηρίζω θεραπευτικά Χαρισματικούς Ενήλικες, Παιδιά, Εφήβους και για μεγάλο διάστημα στην επαγγελματική μου ζωή, φοιτητές…
Το σημαντικότερο για μένα χρονικό σημείο στη σχέση μου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ήταν το 2018, όταν ανέλαβα την Υπηρεσία Συμβουλευτικής Φοιτητών της Μονάδας Στήριξης στόχος της οποίας είναι η ενδυνάμωση των νέων ώστε να αντιμετωπίζουν όποιο συναισθηματικό, ψυχολογικό ή πρακτικό ζήτημα δυσχεραίνει την αποπεράτωση των σπουδών τους και το αίσθημα ικανοποίησης από την ακαδημαϊκή τους ζωή.
Ως Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Φοιτητών και μέσα από ατομικές συνεδρίες και βιωματικά εργαστήρια, κέρδισα την επαφή με μια ηλικιακή ομάδα σπουδαία και τρυφερή. Συντονίστηκα με τις αγωνίες τους, προβληματίστηκα με τις αναζητήσεις τους, ενθουσιάστηκα με τα όνειρά τους, απόλαυσα τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητά τους. Από τον Αύγουστο του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2021, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Φοιτητών υπήρξε για μένα μεράκι και πεδίο αμφίδρομης προσφοράς.
Μέχρις ότου, αντιλήφθηκα ότι ο κύκλος μου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρισκόταν σε ένα σημείο όπου χρειαζόταν να «κλείσει», ώστε να «ανοίξει» κάτι που βρισκόταν υπομονετικά σε αναμονή, εξίσου δημιουργικό και προκλητικό…
Τον Οκτώβριο του 2021, άνοιξε η πόρτα του δικού μου γραφείου, στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας. Σε αυτό, εναπόθεσα όλη μου την προσδοκία και το μεράκι, όλη μου την αγάπη για τον άνθρωπο, όλο μου τον θαυμασμό για τις Επιστήμες που για πολλά χρόνια υπηρέτησα και υπηρετώ. Πρόκειται για έναν χώρο που ευελπιστώ να καταστεί ένα πεδίο ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ανακούφισης και αισιοδοξίας για όσους έχουν την ανάγκη, την θέληση ή και τα δύο, να στραφούν προς τον εαυτό τους, διαμορφώνοντας παράλληλα υγιείς σχέσεις με τους Σημαντικούς ανθρώπους γύρω τους.
Και σε αυτό το βήμα της πορείας μου, ένιωσα εξαρχής την ενθάρρυνση φίλων, συνεργατών, της οικογένειάς μου, βασικός και σταθερός υποστηρικτής δε, υπήρξε ο συνοδοιπόρος μου στη ζωή και πατέρας των παιδιών μου, για τον οποίο δε θα μπορούσα παρά να δηλώσω ειλικρινά ευγνώμων.
Το γραφείο μου, διατήρησε το όνομα Στηρίζω, καθώς τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά στοχεύει σε ό,τι πρεσβεύει η λέξη και λειτουργεί ως συνέχεια του προσωπικού μου οράματος. Στην ομάδα του Στηρίζω, συμμετέχουν αξιόλογοι Επιστήμονες – Συνεργάτες με άρτια προσωπικότητα, που με τη γνώση και το ενδιαφέρον τους για τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία, ολοκληρώνουν την έννοια που επιδιώκω να αποδώσω σε έναν χώρο επικεντρωμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Συνεργασίες κατά την Επαγγελματική μου πορεία
Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής
τ. Υπεύθυνη Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Φοιτητών
Μονάδας Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου
Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας
ΚΕΣΥΘΕΣ Ιωαννίνων
τ. Υπεύθυνη Συμβουλευτικής & Σταδιοδρομίας
Γραφείου Διασύνδεσης Ιονίου Πανεπιστημίου
ΚοινΣεπ Ανήκειν
στηρίζω εν δράσει
στιγμές από σεμινάρια, εκδηλώσεις & συνεδρίες