Συμβουλευτική Εφήβων και Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η στήριξη των νέων σε ζητήματα μετάβασης από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, εστιασμένη στη συνειδητοποίηση πτυχών της προσωπικότητάς τους και στην ενδυνάμωσή τους, με αποτέλεσμα, τον σχεδιασμό μιας ευοίωνης επαγγελματικής προοπτικής.
Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι έφηβοι;
Κατά την προ-εφηβεία και την κυρίως εφηβεία, οι νέοι εισάγονται σε έναν άλλο τρόπο αντίληψης των ανθρώπων, των πραγμάτων, των καταστάσεων και των ιδεών γύρω τους.
Έρχονται αντιμέτωποι με υπαρξιακά ζητήματα, προβληματίζονται για όσα συμβαίνουν και όσα τους αφορούν, γίνονται δέκτες προσδοκιών και πιέσεων, μη όντας απόλυτα έτοιμοι, αλλά και μη όντας πλέον τα κάποτε «παιδιά».
Σε αυτήν την περίοδο, οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη, κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με:
- Ελλιπή γνώση του εαυτού, των ενδιαφερόντων τους, των ικανοτήτων που διαθέτουν και των δεξιοτήτων που μπορούν να καλλιεργήσουν περαιτέρω
- Δυσκολία συνειδητοποίησης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους, καθώς και των συναισθημάτων των γύρω τους
- Ελλιπή αυτοεκτίμηση και συνεπώς μη επαρκή αυτοπεποίθηση
- Άγχος , φοβίες και απαισιοδοξία σχετικά με το παρόν και το μέλλον τους
- Ματαίωση και απογοήτευση στον χώρο του σχολείου αλλά και στο πλαίσιο της οικογένειας
- Διαπροσωπικές και κοινωνικές δυσκολίες που επιφέρουν απομόνωση ή αντίθετα παρορμητική συμπεριφορά
- Εξαρτήσεις από άτομα, αντικείμενα, δραστηριότητες, ιδέες, ανάγκες
- Φόβους σχετικά με την υγεία και τις επερχόμενες συνθήκες διαβίωσης στο μέλλον
Πώς μπορεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός να επιφέρει συναισθηματική στήριξη σε έναν έφηβο;
Ενσταλάζοντάς του ένα όραμα, έναν ή περισσότερους στόχους προς επίτευξη, κίνητρο και αίσθημα αξίας. Διαπιστώνοντας τα ενδιαφέροντά του, τα ταλέντα του, τις ελλείψεις που μπορεί να βελτιώσει, τα πράγματα που δεν επιθυμεί, τις αξίες που τον συντροφεύουν συνειδητά ή λιγότερο συνειδητά, μπορεί να φανταστεί και να οργανώσει δρόμους και παράδρομους ώστε να φτάσει στον επαγγελματικό χώρο που του ταιριάζει και τον χαροποιεί.
Συμβουλευτική μετ-Εφήβων, η ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη νέων ανθρώπων για τη διαχείριση περιόδων μετάβασης σε μεταβαλλόμενα ψυχοκοινωνικά δεδομένα.
Ποιοι είναι οι μετ-Έφηβοι;
Είναι οι νέοι άνθρωποι που ολοκλήρωσαν την περίοδο της τυπικής εφηβείας και καλούνται πλέον να συμπεριφέρονται ως ώριμοι και παραγωγικοί ενήλικες. Πρόκειται για νέους μεταξύ 18 και περίπου 25 ετών, οι οποίοι σπουδάζουν ή έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και όποια άλλη εκπαιδευτική πορεία.
Ποια είναι τα συνήθη προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι μετ-Έφηβοι;
Κατά τη μετ-Εφηβεία, οι νέοι καλούνται να αποβούν αυτόνομοι και ανεξάρτητοι ώστε να αποδείξουν στον εαυτό τους και στους γύρω τους την ορθότητα των επιλογών τους, τις ικανότητες που τους χαρακτηρίζουν και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει. Τα δεδομένα αυτά, λειτουργούν συχνά πιεστικά και επιφέρουν στους νέους την αίσθηση ότι είναι μη ικανοί, επιφέρουν ματαίωση και τάση παραίτησης με συχνά οδυνηρό συναισθηματικά τρόπο. Συν των άλλων, κατά τη μετ-Εφηβεία, οι νέοι:
- Αγωνιούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και σταδιοδρομία
- Συναντούν την πραγματικότητα της ζωής και τις δυσκολίες που επιφέρει
- Αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουν ανεξάρτητα από την πατρική τους οικογένεια
- Προσπαθούν να ισορροπήσουν στο νέο τους ενήλικο ρόλο και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται από Σημαντικούς Άλλους
- Προβληματίζονται για την έλλειψη ευκαιριών για υγιείς κοινωνικές και συντροφικές σχέσεις
- Βιώνουν μεγάλα ποσοστά άγχους τα οποία μεταφράζονται σε φοβίες, μελαγχολία και έλλειψη ικανοποίησης από την καθημερινότητα
Πώς μπορεί η Συμβουλευτική μετ-Εφήβων να τους αποφέρει όφελος;
Κατά την περίοδο της μετ-Εφηβείας, εμφανίζονται ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες χρειάζεται να επιλυθούν ώστε να μην διατηρηθούν στην πορεία ζωής του νέου ανθρώπου. Με κατάλληλη ψυχολογική στήριξη, οι νέοι μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που προκύπτουν, να βελτιώνονται, να αυτοενθαρρύνονται και να διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σχέσης με τον εαυτό και σχέσης με τους Άλλους.