Συμβουλευτική Γονέων, μια διαδικασία κατανόησης των ιδιαίτερων αναγκών κάθε γονέα και στήριξής του κατά την προσπάθεια διαχείρισης ζητημάτων που προκύπτουν από το ρόλο του.
Αφορά μόνο γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε σχέση με τα παιδιά τους;
Αφορά γονείς αλλά και ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν γονείς και να προετοιμαστούν για αυτόν τον ρόλο. Δεν αφορά μόνο γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και εκείνους που επιθυμούν να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να λάβουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα σχέσεων γονέων και παιδιών. Παράλληλα, αφορά γονείς που έχουν την ανάγκη να μοιραστούν σκέψεις και εμπειρίες σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται, βιώνουν ή και αισθάνονται για το ρόλο τους και τις δυσκολίες ή προκλήσεις που ίσως τους προκαλεί.
Τι αποκομίζει κανείς αν καταφύγει στην Συμβουλευτική Γονέων;
Αποκομίζει ενημέρωση, καθοδήγηση, κατανόηση, ενθάρρυνση και επομένως ανακούφιση. Λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο ρόλο του ως γονέας, να γνωρίσει και να αξιοποιήσει τακτικές ουσιαστικής επικοινωνίας με τα παιδιά του, να προλάβει ή να αντιμετωπίσει περιόδους κρίσεων εντός της οικογενειακής ζωής.
Ειδικότερα, ποια είναι ορισμένα ζητήματα στα οποία μπορεί να με βοηθήσει η Συμβουλευτική Γονέων;
Μπορεί να σε βοηθήσει:
- Στο να γνωρίσεις ποια βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας κυριαρχούν σε ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του και τη γενικότερη πορεία ανάπτυξής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «ανυπόφορα δίχρονα», την πρώτη σχολική ηλικία, την προ-εφηβεία και την κυρίως εφηβεία.
- Στο να αντιληφθείς τη σημαντικότητα της δικής σου αυτοεκτίμησης και άρα υγιούς αυτοπεποίθησης στο γονικό σου ρόλο και τη λειτουργικότητα αυτού το συναισθήματος στην ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σύνηθες η χαμηλή αυτοπεποίθηση να σηματοδοτεί έλλειψη αυτοεκτίμησης και τότε, ο γονέας χρειάζεται βοήθεια στην ανασυγκρότηση του ρόλου του και του συναισθήματος που τον πλαισιώνει.
- Στο να διαχειριστείς περιόδους αναστάτωσης, αλλαγών και κρίσεων. Παραδείγματα μπορούν να αποτελέσουν μια δύσκολη εφηβεία, η ρήξη στη σχέση των γονέων, πιθανή δυσκολία στη σχέση μεταξύ αδελφών, μια μετακόμιση, η εμφάνιση μιας ασθένειας σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και το πένθος.
- Στο να μπορείς να αναγνωρίζεις και να αντιμετωπίζεις καλύτερα συμπεριφορές άγχους, φοβιών, έντασης, αναστάτωσης ή δυσάρεστου συναισθήματος που μπορεί να βιώνει το παιδί ή ο έφηβος, καθώς και ενδείξεις δυσκολιών προσαρμογής στο σχολείο ή μαθησιακών δυσκολιών.
- Στο να είσαι περισσότερο έτοιμος να στηρίξεις το παιδί σου σε ότι αφορά τη σχέση του με τους άλλους (φίλοι, δάσκαλοι, σχέσεις, συγγενικά πρόσωπα) καθώς και στην ύπαρξή του σε πλαίσια εκτός της οικογένειας (σχολείο, δραστηριότητες, γειτονιά).
Δηλαδή, η Συμβουλευτική Γονέων συμβουλεύει;
Ειδικά στο γονικό ρόλο δεν είναι κανείς πιο κατάλληλος να σε συμβουλεύσει εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό. Κάθε γονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερη και μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο λαμβάνοντας κανείς υπόψιν του την ιστορία του γονέα, τις αξίες του, την προσωπικότητα, τα όνειρα και τις προσδοκίες του. Η Συμβουλευτική Γονέων μπορεί να προσφέρει μια μη-επικριτική στάση κατανόησης και αποδοχής του ιδιαίτερου προφίλ κάθε γονέα ώστε μέσα από την επικοινωνία να τον ενδυναμώσει και να τον ενθαρρύνει στην εύρεση λύσεων και στην υιοθέτηση στρατηγικών που θα ταίριαζαν στον ίδιο και τις αξίες τού εκάστοτε οικογενειακού πλαισίου στο οποίο ανήκει.
Γιατί να μην αναζητήσω ενημέρωση για το θέμα που με απασχολεί, σε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας ή στο διαδίκτυο;
Τα βιβλία αυτοβοήθειας και το διαδίκτυο παρουσιάζουν θέματα σύμφωνα με τη συνήθη και κοινώς αποδεκτή ανάπτυξη ενός παιδιού. Η επιστημονική έρευνα όμως έχει αποδείξει ότι κάθε παιδί έχει μια μοναδική εξέλιξη και άρα μοναδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα παιδί με χρονολογική ηλικία 9 ετών, μπορεί να έχει συναισθηματική ηλικία 7 ετών και νοητική ηλικία 11 ετών, ένας έφηβος 14 ετών ενδέχεται να σκέπτεται και να συμπεριφέρεται όπως ένας 16χρονος, ένα δε παιδάκι 5 ετών συμβαίνει να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα σαν ένα πολύ μεγαλύτερο ή πολύ μικρότερο παιδί.
Επιπλέον, η επιβολή συνεπειών (για τιμωρία ούτε λόγος) ενδέχεται να ωφελεί ένα παιδί την ίδια στιγμή που ταλαιπωρεί ένα άλλο, η ενθάρρυνση ενός εφήβου να «βγει από το σπίτι» μπορεί να είναι λυτρωτική για τον ίδιο, για έναν άλλο μπορεί να επιφέρει δυσφορία και αναστάτωση.
Σε ό,τι δε αφορά τις ανάγκες του γονέα, άλλος έχει ανάγκη τη στήριξη, άλλος την πληροφορία, άλλος την επιβεβαίωση των μεθόδων του και άλλος ενδέχεται να προσδοκά κάτι πολύ πιο περίπλοκο μέσα από την ίδια διαδικασία της Συμβουλευτική Γονέων.